Werkgeluk

Een fijne werksfeer die energie geeft en gelukkig maakt

Werkgeluk leidt tot meer creativiteit, een hogere productiviteit en betere klantrelaties. Problemen met werkgeluk kunnen zich tonen in verzuim, verloop en concrete klachten. Veel vaker is het echter voelbaar. Er wordt in het werkoverleg niet zoveel gezegd, er wordt niet bij het management binnengelopen en er wordt weinig gelachen. U voelt het vaak ook. De energie stroomt weg, het is taai.

Werkgeluk kan zitten in tastbare zaken als een goed functionerend IT-systeem, een mooi kantoorpand met een goede temperatuurregeling of een functiebeschrijving die past bij de eigen talenten. Maar in de meeste gevallen heeft werkgeluk te maken met gedrag en hoe mensen met elkaar omgaan.

Het is voor medewerkers lastig om woorden te geven aan datgene wat zij missen en waar zij behoefte aan hebben. En soms weten zij het wel, maar durven zij het niet te zeggen.

Door binnen de organisatie onderzoek te doen en vertrouwelijke gesprekken te voeren, wordt helder waar de kansen voor verbetering zitten. De managers worden begeleid om de verbeteringen door te voeren en soms wordt een interventie ingezet om een blokkade op te lossen. 

Klantcasussen:

  • Voor een middelgrote serviceprovider die voor andere organisaties overwegend administratieve taken uitvoert, heb ik een digitaal werktevredenheidsonderzoek gehouden. Daarna gevolgd door diepte-interviews om de oorzaken van de onveilige werkcultuur in kaart te brengen. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in het ontslag van een manager, training en coaching voor de teamleiders en een andere vorm voor het werkoverleg.

  • Voor een kleine onderneming heb ik de verziekte werksfeer opgelost. Binnen de organisatie waren ‘clubjes’, werd er gepest en uitgesloten, werden collega’s ziek van de spanning en waren in 5 jaar tijd 4 teamleiders gesneuveld. Door samen met de nieuwe teamleider de ‘ondergrondse’ informele leiders van de groep met elkaar te laten praten over hun vooroordelen, werd de negatieve spiraal doorbroken.
Scroll naar boven